POP3 NEDİR?
POP3, OSI referans modelinin uygulama katmanında çalışan bir E-posta iletişim protokolüdür. Bu protokol yerel E-posta alıcıları tarafından uzak sunucudan E-postaları indirmek için kullanılır ve bu işlem TCP 110 numaralı port üzerinden gerçekleştirilir. POP ve IMAP günümüzde en çok kullanılan iki e-posta protokolüdür.
İnternet erişiminde kullanılan protokollerden biri olan POP3 protokolünün görevi, e postaları görüntüleyebilmek ve bunun için de e postanın size yollandığı bilgisayardan, onun indirilmesini sağlamaktır. Yani bu sistem eğer olmasaydı e postalarımızı sağlıklı bir şekilde indirip, görüntülememek bir hayli zor olacaktı.
POP3 Ne Anlama Gelir?
Post Office Protocol olarak bilinen POP3, Türkçe anlamı ile Postane Protokolü demektir. Adından da anlaşılacağı gibi e postaları yöneten bu sistem, bir benzetmede bulunmak gerekirse gerçekten de bir internet postanesi gibi görev yapmakta, bu e postaların sahiplerine güvenle ulaştırılmasına aracılık etmektedir.
Nasıl Çalışır?
POP3 sistemi, e mail adreslerindeki indirme ve silme işlemlerinde çalışan bir protokoldür. POP3, şu sistem üzerinde ilerlemektedir. POP32'ün size e postaları ulaştırması için önce sunucuya bağlanması gerekmektedir. Bu bağlantı sağlandıktan hemen sonra POP3, mesajları sitemden alır ve bu mesajları sistemde yeni mesaj olarak saklayarak, sunucudan siler. Silme işleminden sonra da bağlantıyı sonlandırarak, görevini tamamlamış olur.
Bu Konuda Görev Yapan Başka Protokoller de Var mıdır?
Aynı konuda işleve sahip olan IMAP sistemi, çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Bunun yanında POP3, çok daha basit kalmaktadır. IMAP'ın sağladığı bazı özellikler kullanıcıların bu protokolü daha fazla tercih etmesine sebep olmaktadır. Zaman zaman bu protokollerin hangisinin sunduğu özelliklerin daha iyi olduğu tartışma konusu haline gelmiştir.
POP3 ve IMAP
Hemen şunu ifade edelim ki, bu her iki protokol de bize internete bağlantımız olmasa dahi Microsoft Outlook gibi e mail hizmetlerinden indirilmiş olan e mailleri okuma imkanı vermektedir. Ve her iki sunucu da bugün, dünya üzerindeki internet kullanıcılarının beğenisini kazanmaktadır. Bu protokollerin her ikisi de, bugün dünyada Google Chrome, Mozilla, İnternet Explorer başta olmak üzere bütün tarayıcılar tarafından desteklenmektedir.
Farkları Nelerdir?
Bu iki protokolün karşılaştırılmasında bilinmesi gereken bir gerçek varsa, bu da IMAP'ın daha gelişmiş bir sisteme sahip olmasıdır. IMAP'ın size sağladığı bir kolaylık, Gmail ve benzeri tür hesaplardan e postalarınızı indirip, görüntülerken aynı süreçte kullanmakta olduğunuz akıllı telefonlarda yaşanacak sorunları engellemesidir. Yani IMAP ile sorunsuz bir şekilde, hem bilgisayarınızdan hem de telefonunuzdan e postaları görüntüleyebilirsiniz. Çünkü IMAP çift yönlü iletişim konusunda bir hayli başarılıdır. Ancak POP3'te çift yönlü iletişim bulunmamaktadır. Hatta bunun bir dezavantajı olarak POP3 kullanıcıları, yaptıkları işlemler diğer bilgisayarlarda görüntülenmediği için iletilerinin kaybolması silinmesi ya da iletilerde gözlemlenebilecek bazı hatalara tanıklık edebilirler.
IMAP' tarafından sağlanan bir başka kolaylık ise şudur: Bilgisayarınızda bir güncelleme yaptıysanız ve diyelim ki bir klasör oluşturduysanız, bu oluşturduğunuz klasör kullandığınız diğer cihazlardan da görüntülenecektir. Yani diğer cihazlarda ayrı ayrı bu işlemi yapmanıza gerek kalmayacaktır.
POP ve IMAP'ın En Önemli Farkı Nedir?
Siz e postalarınızı kontrol ederken eğer bir IMAP kullanıcısıysanız, ilk görüntülemede e posta kutunuzda yığılmış olan e postaların sadece başlık kısımları size gösterilir. POP3 protokolünde ise mesajların sadece başlık kısımları değil bütünü, istemciye çekilmektedir.
POP3 veya IMAP Nasıl Ayarlanır?
POP3'ü, kullanacağınız e posta protokolü olarak ayarlayabilmek için öncelikle kullandığınız mail adresini açmanız ve buradaki "Ayarlar" sekmesine tıklamanız gerekecektir. Burada POP3 seçeneği size gösterilir. Bu seçeneğin üzerine tıkladıktan sonra "Ayarları Kaydet" işlemini yapmalısınız. Bu işlemden sonra artık POP3'Ü kullanmaya başlarsınız.
Eğer POP3 yerine IMAP protokolünü seçecekseniz, yine aynı biçimde e mail adresinize girerek "Ayarlar" sekmesinden, "Yönlendirme" kısmına ve buradan da "POP, IMAP" kısmına tıklayarak IMAP'I seçip, bilgilerinizi kaydedebilirsiniz.