WEB TASARIM BLOG
Web sitesi, birçok görselin ve yazılı malzemenin bir araya gelmesinden oluşan dokümantasyon topluluğudur. Daha çok bilgi aktarma görevi gören web siteleri animasyonlar, görseller (resim ve fotoğraflar) ve yazılı metinlerle ziyaretçilerine hizmet vermektedir. 1991 yılından beri geliştirilmeye başlayan siteler, bugünün teknolojisinde son derece göze ve zihne hitap edecek biçimde tasarlanmaktadır. Statik ve dinamik olmak üzere iki türlü site vardır. Statik türde olanlar tek düzedir ve kısmen daha az güncellenirler. Yani sitenin içeriğinde çok fazla güncelleme ve değişiklik yapılmaz. Dinamik türde olanlar ise, bir kullanıcıya özel olan ya da her ziyarette güncellenmiş olarak bulunan sitelerdir. Daha çok tercih edilen ve popüler olan da dinamik sitelerdir. İşte bu noktada devreye web site tasarımı girmekte ve dinamik siteler için daha çok ziyaretçi bulabilmek adına tasarım büyük bir önem taşımaktadır.
Peki, web site tasarımı yaparken nelere dikkat etmek gerekmektedir? Yapacağınız ilk şey, web site tasarımından önce hedef kitlenizi belirlemek olmalıdır. Çünkü sitenize ekleyeceğiniz şeyler oradan buradan derleme şeyler olamayacağından, yani belli bir kitleye yönelik tutarlı paylaşımlar yapacağınızdan dolayı ilk olarak hedef kitlenizin kim olduğunu belirlemek faydalı olacaktır. Site tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da “arama motoru optimizasyonu”dur. Tasarım yaparken ulaşılabilirlik, reklam açısından çok önemli olmaktadır. Yani, arama motorunda üst sıralarda yer alabilmek, tasarımın güçlü ve kolayca erişilebilmekten geçmektedir. Web site tasarımı çoğu kişi tarafından sitenin göze hitap etmesi yani görsel zenginliği olarak algılanmaktadır. Görsellik elbette çok önemli bir detaydır ancak asıl önemli olan içerik ve görsellik arasındaki uyumun yakalanmış olmasıdır. Zengin bir içerikle beslenmiş bir sitenin yine içeriğe uygun görsellerle donatılmış olması o web sitesinin tasarımının çok iyi olduğu anlamına gelmektedir. Hele bir de hedef kitleye hitap edecek güncel içerikler ve görsellerle sürekli yenilenen bir site tasarımı söz konusu ise amaca ulaşılmış sayılır. Gösterişli bir site tasarımı hedef kitleyi cezp edecekmiş gibi düşünülse de aslında ziyaretçiler sade tasarımlara daha çok rağbet etmekte ve ulaşılabilir olmak kullanıcıların tercihinde ilk ölçüt olmaktadır. Sade olan ve hedef kitlesine mesajlarını net bir içerikle ulaştırabilen tasarımlar ziyaretçiyi yormayacağı için daha çok tercih edilmektedir. Adeta bir renk armonisi biçiminde tasarlanmış web siteleri okuyucunun zihninde karmaşa yaratıp okuyucuyu yoracağından web sitesi ziyaretçileri bu tür rengârenk sitelerden uzak durmak istemektedirler. Görsellikle ilgili yapmanız gereken sadelik ve bu ilk kuraldır. Daha sonra yapılması gereken ise kullanımının kolaylığı büyük önem taşımaktadır. Yükleme ile çalışan yazılımlar ziyaretçilerde güvensiz bir atmosfer oluşturduğundan bu tür yazılımlardan olabildiğince uzak durmak faydalıdır. Zira ziyaretçiler ek yazılım çıkması durumunda bu durumda güven sorunu yaşayabilmektedirler. Onun yerine site içeriğinin etkileşimli olduğu sayfa eklemek ziyaretçilerde olumlu etki bırakacak ve güvensizlik ortamı oluşmadığından tekrar sitenizi ziyarete geleceklerdir.
Sitenizin çok ziyaret edilmesi, siteyi ziyaret edenlerin yeniden ziyarete gelebilmesi web site tasarımı yaparken her şeyin çok güzel tasarlanmış olmasından ziyade, sitenin kullanışlılığı ve ulaşılabirliği ile ilgilidir. Ziyaretçi aradığını ne kadar çabuk sürede ve kolayca bulabiliyorsa tekrardan sitenizi ziyarete gelecektir. Aksi halde siteyi hemen terk edecek ve bir dahaki sefer yaşadığı önceki deneyimden dolayı sitenizi görmezden gelecektir. Ziyaretçiler kadar arama motoru da sitenizin birçok özelliği ile yakından ilgilenmektedir. Google’ın dikkat ettiği önemli şeylerden biri kodlamadır. Kodlamadaki eksikliğiniz Google’ın sizi görmezden gelmesine neden olacak ve arama motorunun üst sıralarında yer almanız güçleşecektir. Başka bir husus da H1 tagı adı verilen ana başlıktır. Sayfanın ana başlığı olan H1 tagı Google tarafından hassas bir biçimde algılanmaktadır. Google’ın hassas olarak algıladığı ikinci tag ise H2 tagıdır ve sayfadaki alt başlıkları temsil eder. İşte bunların site tasarımında doğru biçiminde kullanılmış olması sizi arama motorunun üst sıralarına taşımada önemli detaylardır.